Ząbek czosnku właściwości
Nawet te osoby, które nie lubią specyficznego zapachu czosnku, nie mogą mu odmówić niezwykłych właściwości. Dlaczego czosnek cieszy się nieustannie powodzeniem? Wystarczy zjadać tylko jeden ząbek czosnku dziennie, by w krótkim czasie odczuć jego zbawienny wpływ na zdrowie.
W tym niewielkim ząbku kryje się . Działanie przeciwpasożytnicze świeżego czosnku było znane już w Starożytności.
W średniowieczu czosnek stanowił podstawę leczenia przeciwepidemicznego. Już dawno stwierdzono, że czosnek hamuje rozwój . W czosnku znajdują się naturalne antyoksydanty, a czosnek ma właściwości przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe. Czosnek pospolity działa jak antybiotyk. Jednak rzeczywiście czosnek ma bardzo dużo pozytywnych właściwości.
Działa przeciwgrzybicznie, ma wpływ na obniżenie ciśnienia, zwiększa ilość dobrego cholesterolu, jednocześnie obniżając ten zły, ma działanie . Nie wszystkie właściwości czosnku są zbadane, wiadomo jednak, że ma działanie bakteriobójcze i korzystnie wpływa na serce.
Jedną z ważniejszych substancji występujących w czosnku jest alliina, związek zawierający siarkę, który jest przekształcany w allicynę, kiedy ząbki są miażdżone. Hipotensyjne właściwości czosnku upatruje się w jego wpływie na wydzielanie przez śródbłonek naczyń czynników rozkurczających. W przypadku wystąpienia alergii na czosnek , należy zrezygnować zarówno ze stosowania jego preparatów jak i jedzenia świeżych ząbków. Osoby przyjmujące leki . Oprócz wyraźnego smaku i zapachu czosnek posiada wiele cennych właściwości , pozytywnie wpływających na zdrowie.
Podnosi odporność i zwalcza przeziębienia. Ta skuteczna broń przeciwko infekcjom może być jednak niebezpieczna. Sprawdź kiedy należy uważać spożywając czosnek.
Jednym z ważniejszych jest alliina, związek zawierający siarkę, który jest przekształcany w allicynę, kiedy cebule ( ząbki ) są miażdżone lub przeżuwane. Wiele osób twierdzi, że . Naukowcy są zdania, że to dzięki allicynie czosnek ma antybiotykowe właściwości oraz korzystny . Najlepiej działa, jeżeli spożywa się go na surowo. Jego aktywny składnik – allicyna – traci swoje właściwości przy obróbce termicznej.
Należy zmiażdżyć i pokroić ząbki , a następnie pozostawić w takim stanie na minut. W ten sposób związki zawarte w czosnku łączą się i zwiększają jego biodostępność, . Zaleca się, aby ząbek czosnku obrać, zmiażdżyć i odczekać około minut, aby wydzielił się opisywany wcześniej enzym o pozytywnym działaniu na .
Kolejną gwiazdą jest allicyna (od łacińskiej nazwy czosnku Allium satwum), bezbarwna, łatwo rozpuszczalna w wodzie, silnie zapachowa i bakteriobójcza, ale i nietrwała substancja wydzielana po rozdrobnieniu ząbków. Już nawet jej słaby roztwór wodny wykazuje silne właściwości antybiotyczne. W dalszej części artykułu przedstawimy wszystkie właściwości czosnku więc koniecznie je przeczytaj, bo może się okazać, że naturalne i skuteczne lekarstwo jest w zasięgu ręki, a ty je pomijasz w swojej diecie.
Dlatego może warto zacząć od dodawania jednego ząbku czosnku dziennie do naszych potraw, na pewno nie . Jeżeli chodzi o ilość, zalecamy dwa ząbki surowego czosnku dziennie. Moda na zdrowe odżywianie ma głęboki sens. Wróćmy do sposobów naszych przodków i zacznijmy znowu regularnie jeść cebulę i czosnek – dwa korzenie o wręcz cudownych właściwościach ogólnie wzmacniających organizm, przeciwdziałających wirusom i przyspieszających rekonwalescencję po . Wystarczy jeść zaledwie jeden ząbek czosnku dziennie, żeby w krótkim czasie przekonać się, jak korzystny ma wpływ na zdrowie. W popularnym warzywie kryją się bowiem związki flawonoidowe, aminokwasy, witaminy (B B PP, C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) . Działają bowiem jak naturalny antybiotyk i mają działanie przeciwgrzybiczne - dzięki związkowi allicynie, która uwalnia się podczas rozcierania lub wyciskania.
Ząbki czosnku mają liczne zastosowania lecznicze. Allicyna to chemicznie sulfotlenek dwusiarczku allilu. Gdybym szybko i właściwie nie zareagował pewnie bym się rozłożył na dobre. Poniżej moja recepta ratunkowa do wykorzystania w podobnych sytuacjach: – razy dziennie ząbek czosnku wyciśnięty na kanapki z chleba razowego z chudym białym serem obficie posypane natką pietruszki (praktycznie całe zielone).
Codziennie w jadłospisie powinno się znaleźć kilka ząbków czosnku. Dziadek, ten od Diety mojego Dziadka dodaje zawsze czosnek do kolacji. Streptococcus, poza tym gronkowców Staphylococcus, . Dlatego też zaleca się, aby po tłustych, ciężko strawnych daniach zjeść ząbek czosnku.
Powinieneś również przeczytać: Jak . Jakie właściwości ma czosnek ? Przeróżne i na pewno wszystkie wysoce skuteczne.
Komentarze
Prześlij komentarz