Pestki dyni prażone
Nie wyrzucaj pestek wydrążonych z dyni! Prażone pestki dyni są zdrową przekąską, źródłem magnezu, żelaza, cynku i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin z grupy B. Można je dodawać do zup, sałatek, sosów, ciast i deserów. A jak zrobić suszone pestki dyni ? Często, kiedy mam rozgrzany piekarnik po pieczeniu dyni , pasztetu lub buraków na zupę, korzystam z tego prażąc na blasze dużą porcję pestek. Zawsze bardzo mnie to cieszy, bo tak uprażone są jeszcze lepsze niż te z żeliwnej patelni, a już zupełnie biją na głowę wszystkie prażone na popularnych .
Dynię i jej nasiona od dawna ceni się między innymi za wysoką zawartość cynku, który pomaga wzmacniać włosy i paznokcie. Niewiele jest takich wszechstronnie wykorzystywanych owoców jak dynia. Możesz zrobić ciasto dyniowe, zupę dyniową, chleb dyniowy, lampion z niejadalnych jej części na Halloween i możesz także uprażyć pestki , aby zjeść je później jako przekąskę. Poniższa instrukcja poinstruuje cię jak zrobić najlepsze prażone pestki.
Sposób przygotowania przepisu: Prażone pestki dyni z solą. Pestki najpierw oczyszczamy i suszymy – np. Wysuszone pestki wrzucamy na czystą patelnię, czyli nie dodajemy żadnego tłuszczu.
Posypujemy solą i prażymy od czasu do czasu mieszając drewnianą szpachelką . Przyjemnie chrupiące, pikantne, o złamanym miodem smaku.
Istnieje tyle fantastycznych i pysznych sposobów na przyprawienie prażonych pestek dyni. Teraz jest najlepszy czas, żeby delektować się różnymi smakami tej superzdrowej przekąski. Poniżej nasze pomysły na doprawienie uprażonych pestek dyni , coś więcej niż tylko sól! Podobnie jak orzechy, pestki dyni przed . Lekko zarumienione pestki dyni czy słonecznika, delikatne płatki migdałowe o rumianej barwie, pełne pobudzającej woni ziarna kawy. Proces prażenia pozwala wydobyć z produktów nowy, intensywny zapach i głębię smakowych możliwości.
Dobrze przeprowadzone prażenie w wysokiej temperaturze, pozwoli cieszyć się . Pomysł na zdrową przekąskę. Może z powodzeniem zastąpić popcorn. Na suchą patelnię wsypałam pestki dyni i prażyłam na wolnym ogniu. Moja babcia siała dynie w ogrodzie, potem pestki suszyła na gazecie przy piecu. Jeśli ktoś chce to może . Kiedy lekko przeschły, obierało się je z białej skórki i zjadało.
Kiedy mocno wyschły była to już trudniejsza sprawa. Babcia z miąższu dyni najczęściej robiła zupę mleczną. Ja sama lubię czasem zjeść takie świeże pestki , . Witam, chciałabym zapytać o pestki dyni i słonecznika.
Wiem, że sa bardzo zdrowe i jadam je jako dodatek do owsianki, jogurtu czy chudego twarogu z miodem. Przed jedzeniem zawsze podprażam pestki na j patelni, sa wg mnie wtedy.
Zamiast sięgać po słodycze lub chipsy czy paluszki, koniecznie wypróbuj pestek dyni , które idealnie sprawdzą się jako pyszna przekąska. Nie marnuj resztek dyni, przygotuj z nich pyszną i zdrową chrupiącą przegryzkę. Przepis na domowej roboty prażone pestki dyni. Nasiona dyni są doskonałym źródłem żelaza, magnezu, cynku, odżywczego oleju oraz witaminy E. Prażone w gorącym powietrzu, bez dodatku tłuszczu, co nadaje im. Po upieczeniu trzeba tylko zdjąć z dyni skórę, bo jest zbyt twarda i nie nadaje się do jedzenia.
Tutaj znajdziecie dokładny opis jak upiec dynię. Natomiast ponieważ pestki dyni Junona nie mają łupin, postanowiłam je uprażyć. To idealna przekąska dla leniuszków, pestek nie trzeba obierać z łupin, prażymy. Dynia to owoc bardzo wszechstronny i zdrowy. Można z niej przygotować zupy, ciasta czy chleb.
A jeśli nie lubicie, to koniecznie trzeba spróbować je w tym przemiłym dla podniebienia wariancie:) Sezon dyniowy i dania z dyni oznaczają mnóstwo świeżych pestek. Uwielbiam je chyba w każdej postaci, a szczególnie prażone z . Oto pomysł na to, co zrobić z pestkami , które wyjęło się z dyni , wycinając z niej latarnię na Halloween. Sól można zastąpić jakąkolwiek przyprawą, na przykład spróbować ostrej mieszanki cajun.
Lepiej sięgać po nasze rodzime pestki dyni. Ziarna dyni można kupić łuskane lub niełuskane, surowe, prażone i niesolone.
Komentarze
Prześlij komentarz