Suszenie owoców na słońcu

Najczęściej suszymy grzyby, ale też owoce , zioła i warzywa. Sposobów na suszenie jest kilka, a wśród nich: elektryczna suszarka, piekarnik albo przydomowa susza. Rozmrażamy, miażdżymy, wsypujemy do słoja, dodajemy suszone żurawiny i wlewamy spirytus. Odstawiamy na miesiąc w nasłonecznione miejsce, co jakiś czas wstrząsamy.


Zlewamy, filtrujemy, zostawiamy na słońcu.

Owoce zasypujemy cukrem, odstawiamy na . Sposoby suszenia : słońce , wiatr, cień (zioła, kwiaty jadalne). Suszenie owoców to jedna z metod konserwowania żywności, a do tego w pełni naturalna. Zachowane zostają wszelkie cenne dla zdrowia.


Suszyć możesz na trzy sposoby – na słońcu , w piekarniku, czy w specjalnie przeznaczonych do tego urządzeniach. Pierwsza metoda wymaga . Dodatkowo, możemy być pewni, co suszymy, bez żadnych zbędnych dodatków, sami decydujemy też jakie owoce będziemy suszyć – ciężko jest dostać w sklepie na przykład suszone kiwi. Zimową porą możemy zapomnieć o suszeniu owoców na słońcu , suszenie owoców w piekarniku jest strasznie .

Suszyć możemy na kilka sposobów - po pierwsze można to robić tak, jak nasi przodkowie, czyli wystawić owoce lub warzywa na słońce. Wybrane do suszenia jabłka umyć, obrać i usunąć części nasienne. Pokroić na niezbyt grube plastry.


Przez zimę robiłem sporo prób i wydaje mi się, że suszenie warzyw, owoców czy grzybów wygląda na dobrą metodę. Szczególnie, jeśli jedynym źródłem energii będzie darmowe słońce. Zainspirowany artykułem w Permaculture Magazine zbudowałem tę oto suszarnię słoneczną. Do suszenia nie nadają się owoce obite, popękane, nadgniłe. To samo dotyczy też warzyw.


W tym roku suszyłam borówki i maliny, a w zeszłym truskawki! Ususzyć można chyba wszystko, choć nie zawsze miałoby to sens ( patrz ogórek, ale mogę się mylić). Najfajniej byłoby to robić na dworze na słońcu , opcjonalnie w suszarce, ale w piekarniku, pod warunkiem, . Owoców , warzyw oraz ziół nie suszymy na słońcu - światło utlenia wiele cennych składników zawartych w surowcu, dotyczy to przede wszystkim niektórych grup polifenoli, witamin oraz olejków lotnych.


Suszone na silnym słońcu szybko tracą też swój naturalny aromat. Poza tym jeśli mieszkasz w mieście i . Suszenie na pewno nie jest najlepszym sposobem utrwalania owoców i warzyw, ale przydatnym chociażby ze względu na ochronę produktów przed zepsuciem czy też przygotowanie produktów. Suszyć najlepiej jest w intensywnych promieniach słońca , dosuszać można w słabo nagrzanym piekarniku.


Mam w ogrodzie trochę malin i chcę zrobić z nich herbatę na zimę.

Chciałam ususzyć garstkę owoców na słońcu na próbę na sicie razem ze śliwkami. Metodę tą możemy jednak zastosować tylko wtedy, gdy przez kilka dni panuje słoneczna, ciepła i sucha pogoda. Gotowe śliwki powinny mieć ciemną, lśniącą, pomarszczoną skórkę i elastyczny, dość . Korzystam z ostatnich już chyba (niestety wszystko na to wskazuje) letnich promieni słońca i suszę , suszę , suszę :) Zioła tradycyjnie, jak co roku, ale tego lata postanowiłam też poeksperymentować z suszeniem letnich owoców. Jestem bardzo zadowolona z efektów.


Soczyste, czarne wiśnie i czarne . Suszone Grzyby - Jak Suszyć Grzyby - Suszenie Na Słońcu - Najlepszy Sposób - Poradnik Grzybiarza. Wyśmienite owoce suszone w tureckim słońcu , bogate w witaminy i minerały. Polecamy dla zdrowia i urody.


Tymczasem suszone owoce i warzywa nie dość, że są bardzo wygodne w użyciu , to jeszcze zachowują wiele wartości odżywczych. Grzyby najlepiej zacząć suszyć na słońcu , aż lekko podwiędną, a dopiero potem możemy przenieść je do słabo nagrzanego piekarnika, pozostawiając lekko uchylone . Nie możemy sobie pozwolić na suszenie na słońcu ,. Niestety dość czasochłonny i.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jak zrobić brykiet z trocin

Furadan cena

Forum miceforce